Amacımız kendi dişlerinizi elimizden geldiğince korumaktır. Dişlerimizden biri hastalandığında en bilinen koruma yöntemlerinden biri olan kanal tedavisi uyguladığımız tedavi şekillerindendir. Kanal tedavisi hasar görmüş dişlerin korunmasında önemli bir etkendir.
Sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabakanın kendini tamir edemeyecek derecede hasar görmesine genellikle kırık dişlerdeki veya derin çürüklerdeki bakteriler sebep olur. Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalarak kaybedilebilir.
Kanal tedavisi dişin kaybedilmesini önler. Böylece boşluğu doldurmak için öndekil ve arkadaki dişin kesilerek köprü protez veya implant yapılmasına gerek kalmaz. En iyi implant, kanal tedavisi yapılmış diştir.
NASIL UYGULANIR?
Kanal tedavisi pulpanın hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Derin çürük, çatlak ve travma dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta oluşan abse şiddetli ağrıya neden olur. İlerleyen süreçte diş kaybı beklenen bir sonuçtur.
AŞAMALAR NELER?
1. Ağrısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
2. Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
3. Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
4. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
5. Bazı durumlarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.
KANAL TEDAVİSİNİN ÖMRÜ NEDİR?
Kanal tedavisi uygulanmış diş tekrar enfekte olmazsa ve çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu kullanılabilir. Dişhekimi kontrollerini aksatmazsanız enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilir, erken teşhis avantajından yararlanabilirsiniz.
Kaynak: Dt. Volkan KOÇ
KANAL TEDAVİSİ NE ZAMAN GEREKİR?
Kök kanal tedavisi, dişin en iç tabakası olan pulpa (sinir damar paketi) tabakasının travma, enfeksiyon, çok ilerlemiş derin çürük gibi nedenlerle zarar görmesi sebebiyle uygulanır. Hastalar çoğu zaman şiddetli ağrı ile diş doktorlarına başvururlar.
KANAL TEDAVİSİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Kök kanal tedavisi ağrılı bir tedavi değildir. Kullanılan lokal anestezikler ve güncel ve modern anestezi teknikleri sayesinde hastalarımızın tedavileri ağrısız ve son derece konforlu bir şekilde sonlandırılır.
KANAL TEDAVİSİ TEK SEANSTA BİTER Mİ?
Kanal tedavisi seansları günümüzde görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi, rotary (döner alet) sistemler, ultrasonik cihazlar ve lazerlerdeki gelişmeler sayesinde birkaç özel vaka dışında tek seansta bitirilebilmektedir. Ciddi kemik enfeksiyonu, inatçı iltihap ve apse olmayan durumların çoğunda kanal tedavisi tek seansta bitebilmektedir. Ayrıca hastanın sistemik durumu ve genel sağlığı da tedavinin seansları üzerinde etkili olabilmektedir.
İŞLEM SONRASI AĞRI DUYAR MIYIM?
Kanal tedavisini takiben, özellikle de canlı dişlerin tedavisinin ardından dişte birkaç gün hassasiyet veya dişin üzerine basıldığında ağrı oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir rahatsızlıktır. Kanal tedavisi yapılan dişin bir süre dikkatli kullanılması ile kısa sürede ortadan kalkar. Endodonti uzmanı tarafından doğru yöntem uygulanan kanal tedavilerde başarı oranı %98’e varmaktadır.