Ağız ve diş sağlığı bir bütündür. Bu bütünün bir parçasında bozulma olursa diğer tüm parçaları etkiler. Diş eti sağlığının bozulması; diş eti kanaması, diş etinin kızarması ve ağız kokusu olarak belirti verebilir. Diş sağlığının bozulması ise; soğuk-sıcak hassasiyeti, diş renginde değişiklik ve ağrı olarak belirti verir. Ülkemizde sıklıkla görülen reflü hastalığı da ağız ve diş sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Reflü sonucunda oluşan mide asidi, diş ve diş etleri için çok kuvvetli asit içerir. Ağız içinde oluşan tükürük bu asidi tolere edemez. Eğer reflü hastasıysanız ve ağzınızı bol su ile çalkalamıyor, dişlerinizi yeterince fırçalamıyorsanız; dişlerinizde geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşabilir.

Ağız içinde asidin yaptığı tahrişe bağlı olarak diş minesi zayıflayabilir ve bunun sonucunda diş çürükleri gelişebilir. Bu nedenle reflü rahatsızlığı olan hastaların ağız içi yakınmaları olduğu zaman vakit kaybetmeden diş hekimi tarafından muayene edilmeleri çok önemlidir.

Yumuşak diş fırçası kullanmak önemli

Reflüsü olan hastalarıma en önemli tavsiyem yumuşak diş fırçası kullanmalarıdır. Çünkü mide asidi sonucu yıpranmaya başlamış olan diş minesinin korunmasına yardımcı olacaktır. Reflü aynı zamanda diş etlerinede zarar verebilir. Bu rahatsızlığa sahip hastalarımız diş ve diş etlerini bu zararlardan korumak için bol su içmeli, ağızlarını bol su ile çalkalamalı ve gece yatarken diş ve diş etlerini yumuşak bir diş fırçası ile iyi bir şekilde fırçalamalıdır.

Normal hastalarımıza söylediğim gibi reflüsü olan hastalarımızda altı ayda bir veya daha sık diş hekimi kontrolüne gitmelidir. Bu şekilde kalıcı diş hasarlarının önüne geçilmiş olacaktır.

İlgili Haberler